Spomenuo sam prve tri epizode Ratova zvezda.
Zasto bas prve tri?
Zato sto je glavni lik u prve tri epizode Anakin Skajvoker, mladi dzedaj koji je imao velikog potencijala i za koga su mnogi mislili da ce unistiti zle Site i doneti balans Sili. Ali koji je nazalost presao na tamnu stranu.
Kada sam podledao trecu epizodu, Osveta Sita, bio sam veoma razocaran pricom. Prelazak Anakina na tamnu stranu mi se cinio isuvise nelogicnim. Zar pored toliko mudrosti koju je dobio trenirajuci kod najboljih duhovnih ucitelja u galaksiji da bude tako lako bude prevaren i postane ono protiv cega se godinama borio? Kako je to moguce?
Standarno objasnjenje je glasilo da je presao na tamnu stranu jer je zeleo da spase svoju voljenu zenu, Padme. To jeste jedan od razloga, ali to nije bio ni pocetak niti kraj njegovog prelaska pod uticaj zlog Sidiusa.
Dzedaji su ga naucili mnogo toga, i on bi verovatno postao najjaci dzedaj u galaksiji da nije bilo zlog Sita u blizini koji se umesao u njegovu spiritualnu evoluciju.
I to je greska mnogih mudraca na ovoj nasoj planeti. To sto nisu svesni zla koje postoji oko svih nas. Bilo da su tu u pitanju 4D OPS sile ili "obicni" nematerijalni prilepci.
Te sile postoje i vi mozete biti duhovno razvijeni koliko god hocete, ali ako niste sredili svoje emocionalne oziljke, svoje rupe u auri, to sile koje su sastavni deo ovoga matriksa u kome se nalazimo ce iskoristiti svaku mogucnost da zavladaju vama.
I to je ono sto se dogodilo mladom Anakinu.
Jedan emocionalni oziljak je nastao kada su ga Dzedaji odveli od majke.
Drugi kada mu je majka umrla i kada je on iz osvete pobio Pescane ljude.
A sa tim neizlecenim oziljcima postao je lak plen za zlog Sidiusa.
U trenutku kada je prekratio zivot Grofu Dukuu, mogao je da cuje vriske Pescanih ljudi. Sto je jos jedan dokaz da mu je ta trauma i dalje ostala u podsvesti.
A da li su mudri Dzedaji to uocili i pomogli mu da izleci? Nisu.
Zasto? Zato sto su oni metafora starih sistema duhovne evolucije ljudi kod kojih tom problemu nije posvecena velika paznja.
Da li bi sistem koji su Dzedaji mogao da donese rezultate?
Naravno da bi mogao. Pod uslovom da ljudi nemaju u sebi nesto sto se u modernoj psihologiji naziva "detetom u nama".
Ali to nije slucaj sa nama Zemljanima, i to nije bio slucaj sa Anakinom.
Cak i kad je izgubio sve svoje udove i izgoreo u lavi i postao pola covek pola masina, Sidius je znao da je potrebno jos jedan potez kojim bi Anakin konacno presao na tamnu stranu. A to je mrznja prema sebi.
I to je uspeo kada ga je slagao da je njegova ljubav, Padme, umrla od posledica njegovog izliva besa.
Prelaz na tamnu stranu je bio potpun. Mladi Anakin je postao zli Lord Vejder.